Tradiční čínská medicína je prastará věda, která se opírá o znalosti působení výživy na lidské tělo, v souvztažnosti s energetickými kanály, jimiž jsou zásobovány jednotlivé orgány. Lidský organismus je vnímán jako velmi složitý celek, kde každá lokální záležitost ovlivňuje jeho zbývající část. Tímto vědním oborem se dnes zabývají i někteří evropští lékaři a snaží se do povědomí západní civilizace uvést působnost dílčích složek stravy v systému expanzivní a soustředné energie (Yin a Yang) a možná jste zaregistrovali na trhu bylinné přípravky, které se o čínskou medicínu opírají.
Součástí komplexní výživy, zejména v Asii, jsou i mořské řasy. Tamní odborníci je zařadili mezi velmi významné zdroje výživných látek a u nás je můžete znát pod pojmem „mořská zelenina“. Jednou z nejznámějších je řasa Kelp, známá také pod názvem Kombu.
Výhodou mořských řas, a zvláště odrůdy Kelpa, je růst výhradně v čistém prostředí studených oceánských vod na severní i jižní polokouli. Konzumenti mají v podstatě jistotu, že jde o stravu s přívlastkem BIO. Nenajdete v nich ani těžké kovy, ani radioaktivní prvky, spíše naopak je mořská zelenina dokáže v lidském těle navázat a vyloučit.
Významný zdroj minerálů včetně jódu
Velký význam mají tyto rostliny při léčbě překyselení, to vzniká v důsledku nesprávného životního stylu a ten se bohužel týká většiny současné západní populace. Kombu obsahuje velké množství cenných minerálů, z nichž některé nenaleznete ani v běžné zelenině v obchodních řetězcích, tyto látky pomáhají na sebe vázat toxické kyseliny z organismu podobně jako těžké kovy.
Jejich účinek je natolik mocný, že se podávají i zvířatům ke zlepšení pokožky a srsti a ke zdravým zubům a dásním. Jsou navíc významným zdrojem organického jódu, který má mnohem vyšší působnost, než jeho anorganické vazby přidávané do kuchyňské soli a některých potravin.